1. meteoroloji konusuna da açıklık getirmek gerekir.

    meteoroloji tahminleri "model" denilen oldukça karmaşık algoritmaların süper bilgisayarda çalıştırılasıyla elde edilir. her babayiğidin harcı değildir yani.

    bu modellerin en meşhuru ortak bir avrupa fonuyla çalışan ecmwf, amerikan kaynaklı gfs, ingiliz ukmo'dur. kanada'nın, rusya'nın, japonya'nın da kendi geliştirdikleri modelleri vardır.

    türkiye'nin yoktur. ecmwf günde iki kere yanlış hatırlamıyorsam 5 kilometre çözünürlüklü hava tahminleri yayınlar. bizim meteorolojimiz, ecmwf'den bunu satın alır. yani türkiye'nin kendi başına hava tahmini yaptığı falan doğru değildir. yapılan en fazla ecmwf çıktılarını yorumlamak olabilir çünkü hiçbir hava tahmini mutlak kesinlik taşımaz. ecmwf de "aha budur" şeklinde bir tahmin yayınlamaz. 50 adet senaryo yayınlar. bu senaryolar arasından bir tanesini ana senaryo olarak adlandırır, yani gerçekleşmesi daha muhtemel senaryo gibi. bizim meteorolojinin yaptığı şehir merkezlerinin spesifik konumlarına göre veya ecmwf modelinin öngöremeyeceği deniz etkisi yağışları gibi olayları hesaba katarak ecmwf tahminlerinin ince ayardan geçirilmesi olabilir.